İstanbul’da Gıda İşletmeleri Denetlendi
Cengiz ÇOBAN-İsa ALMAÇAYIR/İSTANBUL, İSTANBUL’da gıda üreten ve tüketen işletmelerde denetim yapıldı. Ataşehir’de katıldığı kontrolün ardından konuşan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “2023 yılı başından bu yana 153 bin 500 gıda denetimi yapıldı. 3 kişiye toplam 87 milyon TL civarında idari para cezası uygulandı. Bin 308 işletmede uyumsuzluk tespit edildi.”
Ataşehir’de gıda güvenliği kontrolü İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapıldı. Denetime İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ile görevli bir işçi katıldı. Ekipler kasap, şarküteri, bakkal, market, fırın gibi satış noktalarında gıda güvenliği kontrolleri gerçekleştirdi. Yetkililer, yıl boyunca devam eden kontrollerin yanı sıra 3 hafta boyunca gıda güvenliğinin sağlanması, gıdalarda taklidin önlenmesi, bireylerin sağlığının ve tüketici çıkarlarının korunması amacıyla çalışmalarını artırdı. Ataşehir’de kasap kontrolünün ardından basına açıklama yapan Karaca, kontrollerde dikkat ettikleri konuları anlattı.
DENETİMLERİ SIKIŞTIRARAK KASAP, şarküteri ve bakkallarda farkındalık kontrolleri gerçekleştiriyoruz.
Karaca, denetledikleri kasap şarküterisinde karkas eti olup olmadığını kontrol ettiklerini belirterek, “Mühür ne anlama geliyor? Hayvanın bakanlığımızca onaylanmış bir mezbahada kesildiğini ve veteriner sağlık raporuyla geldiğini gösterir. Veteriner gözetiminde kesimi yapıldı, kesim öncesi ve sonrası kontrol edildi. Bu bizim için çok önemli.” “Önemli. Depo soğuk şartlara uygun mu? Deponun durumu uygun mu? Bunların hepsini kontrol ediyoruz” dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın talimatıyla İstanbul’da denetimlerin 365 gün boyunca devam ettiğini dile getiren Karaca, denetimleri daha da sıkılaştırdıklarını, özellikle kasap şarküteri ve bakkallarda bilinçlendirme denetimleri yaptıklarını söyledi.
153 BİN 500 GIDA DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK
770 denetçiyle İstanbul’un her noktasında denetimler yaptıklarını anlatan Karaca, “Bu denetimlerde minimum hijyen koşullarını sağlayarak tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini sağlamak için çalışıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 153 denetim gerçekleştirdik. İstanbul’da 130 bin 390 gıda işletmesinde bin 500 denetim yapıldı. Bunun sonucunda 308 işletmeye 3 bin “İdari para cezası” uygulandı. 31 işletmeyi kapattık, savcılığa suç duyurusunda bulunduk.” Sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık 87 milyon lira idari para cezası kesildi. Denetlediğimiz yerlerde numune alıyoruz. Bu numuneler bakanlığımızın uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarında analiz ediliyor ve bu sonuca göre işlem yapılıyor. Verilen para cezaları ise 9 bin 211 liradan 6 bin 211 liradan başlıyor. “600.000.000’a kadar çıkabiliyor. Suçun tekrarı halinde işlem yasaklanıncaya kadar katlanarak artıyor.”
FIRINDA EKSİKLİKLER TESPİT EDİLDİ
Kasap şarküterisinin ardından ekmek üreten bir fırına giren Karaca ve yanındaki kontrolörler, işletmenin üretim alanının tavanlarında örümcekler olduğunu, camlarda sineklik bulunmadığını, un çuvallarının atıldığını fark etti. toprakla temas vb. sorunlar nedeniyle eksiklikler giderilinceye kadar üretimin süresiz olarak durdurulmasına karar verildi.