Haber

BAKAN ÖZHASEKİ: 1 AYDA 50 BİNE YAKLAŞIK KONUTU TESLİM EDECEĞİZ

İSTANBUL’da düzenlenen Dünya Şehirler Günü programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bir belediye başkanı önce para yönetimini bilmeli. İkincisi insan yönetimini bilmeli. Üç, alan yönetimini bilmeli. Dört, Sorun yönetimini bilmeli. “Beş zamanı ve sorun yönetimini bilmesi gerekiyor. Son olarak algı yönetimini bilmesi gerekiyor. Özellikle muhalefetimizin belediyecilik anlayışında sıraladığım 5 yönetimi bilmeden sadece kuruluşlara büyük paralar vererek algı yönetimiyle uğraşması acı bir gerçektir” dedi. Özhaseki ayrıca depremin yaralarının da açıldığına dikkat çekti. İyileştiklerini belirterek, 1 ay içerisinde yaklaşık 50 bin konutu teslim edeceklerini vurguladı.

Her yıl 31 Ekim’de farklı bir şehirde kutlanan Dünya Şehirler Günü, bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Üsküdar’da kutlandı. ‘Herkes için sürdürülebilir bir kentsel geleceğin finansmanı’ temasıyla düzenlenen 2023 Dünya Şehirler Günü programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katıldı. Programa Emine Erdoğan’ın yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı. Katılımcıların 2023 Dünya Şehirler Günü ve sıfır atık girişimlerini değerlendireceği programda konuşan Bakan Özhaseki, “Sıfır atık projeleriyle o günden bugüne 45 buçuk milyon ton çöpü ayrıştırdık. Elde ettiğimiz gelir Sadece bunlardan 4 milyar dolar çıkıyor. Kağıt atıklarını toplayarak ağaçları kesilmekten kurtardık.” “Sayı 432 milyon” dedi.

“MUHALEFETİN BELEDİYE ANLAYIŞINDA ALGI YÖNETİMİ İLE UĞRAŞMASI ÜZÜCÜ BİR GERÇEKTİR”

Bakan Özhaseki, “Şehirler de özen, dikkat ve zamanın ruhunun anlaşılmasını gerektirir. Tabii bunu yapmak da en çok o şehirdeki yerel yöneticilere düşüyor. Yine bir bilim insanının güzel bir sözü var. Şehirlerin geleceğidir. o kentte yaşayan yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır.Belediye liderleri vizyoner kişilerse, kentlerini seviyorlarsa, bir hedef belirleyip iç dinamiklerini harekete geçirerek bu hedefe ulaşmaya çabalıyorlarsa kentler hızla büyür ve gelişir. hayır Allah korusun tam tersi olur.Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda maalesef pek çok belediye başkanı arkadaşımız merkezi yönetimlerin ne kadar hisseyi sadece kendilerine ayıracağını söylüyorlar.Çok fazla zaman alacağını düşünerek konuşmaya başlıyorlar. Ancak şehirlerimizin geleceğini inşa ederken, şu anda kirlettiğimiz dünyanın, Allah korusun, çocuklarımıza zehir olarak bırakılmış bir miras olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Sonuçta bunu söyleyen arkadaşın. Ben 5 dönem üst üste seçilmiş, büyükşehir belediye başkanlığı yapmış biriyim. Hiçbir zaman ‘Ankara’ya gel bana para ver’ demedim. Hiçbir zaman ‘Bana yardım edin’ demedim. Çünkü bir belediye başkanının öncelikle para yönetimini bilmesi gerekir. İkincisi, insan yönetimini bilmesi gerekiyor. Üç, yer yönetimini bilmesi gerekiyor. Dört problem yönetimini bilmesi gerekiyor. Beş kere ve problem yönetimini bilmesi gerekiyor. Son olarak algıyı nasıl yöneteceğini bilmesi gerekiyor. Ama bugün maalesef bunu söylediğime pişman oldum. Özellikle muhalefetimizin yukarıda saydığım 5 yönetimin belediyecilik anlayışını bilmeden kuruluşlara büyük paralar vererek algı yönetimi yapması üzücü bir gerçektir. “Böyle bir dünya hakkında fazla söz söylemeye hakları olduğunu düşünmüyorum” dedi.

“MİLLİ BAHÇELER 80 MİLYON METREKAREYİ AŞTI, 100 MİLYON METREKAREDE BİRLİKTE OLACAĞIZ”

İklim değişikliğine de değinen Bakan Özhaseki, ‘İklim değişikliğinin en büyük nedeni ne yazık ki sanayi devrimiyle başlayan çok üretim, çok tüketim ve çok fazla kirlilik. Dış dünyaya karşı sürekli yaptığımız bu kirlilik gibi eylemler başımıza bela olarak gelir. Dünya istikrar üzerine yaratıldı. Cenâb-ı Hak her şeyi ne fazlasını ne de eksiğini yaratmıştır. Ancak insanoğlu gelip bu dengeyi bozduğunda bunu birçok felaket takip eder. Bu nedenle hem dünyada hem de ülkemizde birçok çalışma yapılıyor. Ülke olarak dünyayı en az kirleten ülkeler arasında yer alsak da yine de elimizden geleni yapıyoruz. Bir yandan Paris İklim Anlaşması’na taraf olduk. Görevlerimizi layıkıyla yapıyoruz. Bir yandan Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planımızı kamuoyuyla paylaştık ve bu konuyu titizlikle takip ediyoruz. Bir yandan yeşil alanlarımızı artırmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan millet bahçeleri şu anda 80 milyon metrekareyi aştı. İnşallah 100 milyon metrekarede buluşturacağız. “Bir yandan belediyelerimizin katı atık, atık su arıtma tesisleri gibi tesislerine destek vermeye devam ediyoruz ve her alanda büyük çaba harcıyoruz” dedi.

“45,5 MİLYON TON ATIKLARIMIZI AYRIŞTIRDIK”

Bakan Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da sıfır atık konusuna verdiği desteğe dikkat çekerek, “Sıfır atık konusu ülkemizde yaklaşık 6-7 yıl önce başladı. O dönemde muhalifler de çoktu. ‘Bu sıfır atık nereden geldi?’ ‘Her şey olabilir mi’ diyenler oldu. Çok teşekkür ederim. Değerli hanımefendiye saygılarımı, şükranlarımı ve her türlü teşekkürlerimi sunmak isterim. Kendisi konuyu ele aldı, kararlılıkla arkasında durdu, takip etti. bugün Türkiye’ye marka oldu. O da ‘Sıfır Atık’ dedi?. Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun efendim. O günden bugüne 45.5 milyon ton çöpümüzü ayrıştırdık. Keşke olmasaydı. ayırsaydı hepsi doğaya zehir olarak kalacaktı. Sadece bunlardan elde ettiğimiz gelir 4 milyar dolar. Bir rakam daha vermek gerekirse, “İstiyorum; Kağıt atıklarını toplayarak kesilmekten kurtardığımız ağaç sayısı 432 milyon. Bu aynı zamanda sıfır atık konusunda ne kadar çaba göstermemiz gerektiğini de ortaya koyuyor diye düşünüyorum” dedi.

“200 BİNDEN FAZLA KONUTUN İNŞAATI DEVAM EDİYOR”

6 Şubat’ta meydana gelen depremlere değinen Bakan Özhaseki, “Yaklaşık 8 ay önce şehirlerimize çok yakın karada 9 saat süren, 3 dakika süren 7,6 – 7,7 büyüklüğünde 2 deprem yaşadık. Şu anda 2 deprem yaşadık. 200 binin üzerinde konutun inşaatı devam ediyor.” 1 ay içerisinde yaklaşık 50 bin konutun teslimini gerçekleştireceğiz. Daha sonra ev yapmak isteyenlere maddi yardımda bulunacağız ve çelik köy evlerimizi 6 ayda tamamlayıp, dışarıda kalan binlerce vatandaşımızın evlerini en geç 2 yıl içinde teslim edeceğiz. Ancak bu evler yapılırken elbette bir yandan da sıfır “Atıklara uyumlu, akıllı şehirler konseptini en doğru ve dayanıklı şekilde inşa etmenin yollarını arıyoruz. Çok şükür büyük bir milletiz. Bu felaketlerle nasıl başa çıkacağımızı biliyoruz, bu yüzden gurur duyuyorum” dedi.

gursuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu